Spannende tijden voor de Bitcoin

Bitcoin

Het zijn spannende tijden voor de grootste cryptocoin. De Bitcoin staat onder druk en de community is niet eens te over de te volgen route. Wat is er aan de hand en wat is het risico?

Blijft de munt in zijn huidige vorm bestaan, of dreigt er een afsplitsing. Zoals Ethereum vorig jaar ook doormaakte? Dat is de vraag, in een Shakespeariaans koningsdrama.

Wat is er aan de hand?
Eerst maar even een korte schets van de huidige situatie. Transacties van de Bitcoin worden door de blockchain verwerkt. Dat gebeurt door zo’n transactie in een block te plaatsen, zodat de computers in de blockchain ermee aan de slag kunnen. De grootte van zo’n block is momenteel 1 MB en dat betekent dat er ongeveer drie transacties per seconde kunnen worden verwerkt. In cryptoland is dat behoorlijk traag en dus moet er een oplossing komen om dat te versnellen.

Tot zo ver is er redelijke concensus.

Onenigheid
Maar binnen de community is er veel onenigheid over de te volgen route. Er zijn twee kampen: het kamp dat de blokgrootte wil vergroten naar 2MB en het kamp dat dit niet wil. Het lijkt erop dat het eerste kamp zijn zin gaat krijgen. Op dit moment steunt ongeveer 85% van de community de  bedachte oplossing, die overigens door de korte testtijd zeer omstreden is. Het kamp dat dit niet wil, heeft vervolgens zelf een aantal oplossingen voorgedragen. Die krijgen echter nog onvoldoende steun voor implementatie. Dat dit kamp vooral bestaat uit Bitcoiners van het eerste uur, maakt de situatie nog pijnlijker.

Splitsing?
Om de vergroting te activeren moet iedereen die Bitcoin mined het nieuwe protocol activeren. Daarmee ontstaat feitelijk een nieuwe blockchain. Er is echter een probleem: als niet iedereen die update uitvoert, blijft de oude blockchain ook bestaan. Zo ontstaat er automatisch een nieuwe blockchain en munt, terwijl de oude ook nog bestaat. Dit is wat we een hard fork noemen. Vanaf 1 augustus moeten de miners het nieuwe protocol gaan implementeren. Vanaf dan zal langzaam duidelijk worden of iedereen het protocol activeert en hoe de dichtbije toekomst van de Bitcoin eruit zal zien.

Onzekerheid
Tot die tijd er een hoop onzekerheid en dit leidde er gisteren toe dat broker BTC Direct adviseert om vanaf 31 juli geen Bitcoin te gebruiken tot de situatie volledig helder is. De vraag blijft of een splitsing schadelijk is. Ethereum werd vorig jaar gesplitst en sindsdien doen zowel de Classic als de nieuwe variant het uitstekend. Maar niets is zeker in cryptoland en prestaties uit het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*