Je eerste cryptocoins kopen: een stappenplan

Echt geld omwisselen voor cryptocoins

Voor veel mensen is het handelen in cryptocurrency een groot raadsel. Toch is het gemakkelijker dan je in eerste instantie zou denken. De meest verhandelende cryptocoins zijn de Bitcoin en de Ethereum. Dat zijn ook de munten die je meestal in huis moet hebben, wil je ook in andere munten kunnen handelen. Maar waar vind je die twee munten en hoe schaf je ze aan. Cryptozine helpt je met een stappenplan.

Stap 1: nog eens goed overdenken of dit is wat je wilt
Handelen in cryptocoins is een achtbaan met een groot risico dat je uit het karretje valt. Ja, er zijn mooie verhalen van mensen die 100 tot 1.000 keer hun inleg terugverdienden. Maar de minder mooie verhalen, 10 tot 20% verlies op een dag, hoor en lees je niet terug. Als je wilt gaan beleggen in cryptocoins moet je  beseffen dat het een belegging is met een groot risico. Ons advies: beleg nooit met geleend geld, of geld dat je niet kunt missen.

Stap 2: een Wallet downloaden of aanmaken
Cryptocoins zijn digitaal geld en dat moet je ergens opbergen. Heb je met echte euro’s ook te maken met een fysieke portemonnee, met digitaal geld is dat niet anders. Alleen is je portemonnee dan digitaal. Er zijn twee veelgebruikte wallets: een online variant, of eentje die je download op een van je devices. Wij adviseren je altijd een te downloaden wallet te gebruiken. Waarom? Simpelweg omdat wij denken dat dit minder snel gehackt kan worden. Er zijn verschillende wallets op de markt. Zelf gebruiken we Bitpay voor Bitcoins en de officiële Wallet voor Ethereum. Download de wallet die voor jouw munt nodig is. Vervolgens is het belangrijk om te achterhalen wat het adres van jouw Wallet is. Daar kun je namelijk je cryptocoins naartoe laten sturen. Bij de twee genoemde apps zijn die gelukkig gemakkelijk te achterhalen.

Stap 3: de munt daadwerkelijk aanschaffen
Nu wordt het pas echt interessant. We gaan bitcoins of ethereum aanschaffen. Ook hier heb je weer een belangrijke keuze te maken. Je kunt deze twee cryptocoins op twee manieren verkrijgen. De eerste is door op forums voor liefhebbers van cryptocoins te kijken wie de coins aan jou willen verkopen. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als via een marktplaats. Jij betaalt een gezamenlijk overeengekomen bedrag en geeft jouw bitcoin- of ethereum-adres (die vind je trouwens terug in je wallet) en jij krijgt de bitcoins gestort in je wallet. Via bijvoorbeeld een forum als bitcointalk.org worden regelmatig cryptomunten aangeboden.

Dit heeft echter niet de voorkeur van cryptozine.nl. Waarom? Omdat je nooit helemaal zeker weet met wie je zaken doet en het soms om veel geld gaat. Een tweede en veel betere optie is daarom het kopen via een tussenhandelaar. Denk hierbij aan Bitonic, Coinbase of BTCdirect. Het voordeel van deze partijen is dat ze behoorlijk betrouwbaar zijn. Het nadeel is dat ze een opslag en afslag rekenen in de wisselkoers. Kortom: je betaalt een beetje extra als je bitcoins koopt en als je ze via deze partijen weer verkoopt, krijg je er minder voor terug. Eigenlijk werken ze dus hetzelfde als een gemiddeld wisselkantoor voor normale munten.

Bij alle betrouwbare partijen waar je cryptocoins kunt kopen, moet je een registratieprocedure door. Bij sommigen kun je tot een bepaald bedrag handelen, zonder dat er volledige authenticatie nodig is. Wil je echter voor wat meer geld verhandelen, zul je altijd een legitimatie door moeten sturen. Pas dan kun je bitcoins of ethereum aanschaffen.

Als je door het proces heen bent, kun je de cryptocoins gaan bestellen. Dat gaat doorgaans vrij eenvoudig. Je geeft aan hoeveel je wilt bestellen, betaalt via iDeal of met Credit Card en je geeft het adres van je wallet door. Vaak duurt het verwerken van de order een half uur tot een paar uur, maar daarna heb je de Ethers of Bitcoins netjes in je wallet en kun je ze bewaren, of er verder mee handelen via een Exchange voor cryptocurrency.

Maar hoe dat in zijn werk gaat, lees je in ons volgende verhaal.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*