Wat is blockchain?

Blockchain

Wat alle cryptocurrency met elkaar verbindt is dat ze zijn gebaseerd op blockchain-technologie. Maar wat is blockchain eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

We proberen je de basisprincipes van deze technologie uit te leggen. Om het begrijpelijk te maken leggen we eerst uit wat het niet is.

Bankensector
De meeste mensen hebben een rekening bij een bank. Die bank houdt voor je bij welke betalingen je doet en waar het geld naartoe gaat. En als je geld opneemt, krijg je er fysiek een briefje voor terug. Dat lijkt op zich logisch, toch? Maar als je je nu bedenkt dat je totaal geen idee hebt waar je geld eigenlijk is opgeslagen en wat ermee gebeurt. Da’s minder logisch, toch?

Alle zaken die je met je bank doet, worden in een centrale database opgeslagen die voor niemand inzichtelijk is. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de aanvraag van domeinnamen en allerlei diensten van de overheid. Je moet er daarbij maar op vertrouwen dat de beheerder van de database dat veilig en goed bijhoudt. De bank is feitelijk een tussenpersoon.

Transparantie
Blockchain draait dat principe faliekant om. Bij blockchain wordt alles decentraal opgeslagen en zijn de transacties transparant en voor iedereen inzichtelijk. Niemand is exclusief beheerder of eigenaar van de database. Iedereen die deelneemt aan de blockchain is mede-eigenaar ervan. Omdat het open is, kan iedereen met de blockchain aan de slag om er nieuwe toepassingen op te bouwen. Bijkomend voordeel van die transparantie is de veiligheid. Want de data is open, beschikbaar en decentraal opgeslagen.

Bitcoin
Om het bovenstaande wat te verduidelijken, proberen we je uit te leggen hoe Bitcoin werkt. Bitcoin was de allereerste blockchain-toepassing en daarmee de grondlegger van deze technologie. De blockchain van Bitcoin is een gigantisch grootboek, waarin alle transacties van het systeem staan opgeslagen. Rekeninghouders hebben een adres. Dat adres kan worden gekoppeld aan een Wallet, waarin de bitcoins kunnen worden weggeschreven. Als iemand een bedrag in bitcoins over wil maken naar een andere persoon, dan verstuurt hij de transactie naar de Bitcoin-Blockchain. Als de transactie in de blockchain aankomt, wordt hij opgeslagen in een block en gecontroleerd of de transactie te vertrouwen is. Ook dit gebeurt decentraal door zogenoemde miners. Dit zijn mensen die computers hebben draaien om die controles uit te oefenen. Als beloning hiervoor ontvangen ze bitcoins. Als de transactie te vertrouwen blijkt, wordt deze afgerond en opgeslagen in het grootboek, zodat dit voor iedereen in te zien en te controleren is. Blockchain vervangt hiermee de vertrouwde tussenpersoon (in dit geval de bank), door een netwerk aan computers.

Video’s
We begrijpen dat dit allemaal ingewikkeld klinkt, maar gelukkig is er veel informatie te vinden over Blockchain. Voor wie wat meer ingevoerd is, heeft Tweakers bijvoorbeeld een uitstekend artikel geschreven. En onderstaand vind je een aantal video’s die ook prima uitleggen hoe een blockchain werkt.

Nieuwsuur: Wat is Blockchain-technologie?

Blockchain – A short introduction

Aan de slag?
Mocht je zelf aan de slag willen met Blockchain en Cryptocoins, dan doe je er goed aan om dit artikel te lezen. Hierin leggen we uit hoe je je eerste cryptocoins aanschaft.




Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*