Bitcoin kopen, hoe doe je dat?

bitcoin-kopen

Ok, in ons vorige artikel heb je alles over de basics van bitcoin geleerd, de volgende stap is om bitcoins aan te schaffen. Maar hoe? Deze handleiding vertelt je haarfijn wat je moet weten om je eerste bitcoins in bezit te krijgen.

Je kunt bitcoins op verschillende manieren kopen via bitcoin verkopers, of rechtstreeks van andere mensen via marktplaatsen.

Je kunt op allerlei manieren betalen, variërend van contant geld naar creditcards, betaalkaarten, overschrijvingen of zelfs bij andere cryptocurrencies, afhankelijk van wie je ze koopt en waar je woont.

Hoe kan ik bitcoins kopen?

Veel (vooral particuliere) aanbieders accepteren geen creditcard of paypal, dit is omdat je met een druk op de knop of een telefoontje naar de bank de betaling kan terugdraaien. En aangezien het voor verkopers lastig is om te bewijzen dat de wallet waar zij de bitcoins naar overmaken echt bij de koper hoort blijven veel aanbieders uit de buurt van paypal en creditcards.

Bij bedrijven is de kans groot dat je gebruik kunt maken van veel betalingsmogelijkheden. En je gemakkelijk met creditcard of iDeal betalen, voordeel hiervan is dat de betaling snel verwerkt kan worden en jij ook sneller de bitcoins in jouw bitcoinportemonnee hebt, vanaf nu noemen we dat jouw ‘wallet’.

Die wallet hoe kom je daar precies aan?

Om je nieuw aangeschafte bitcoins in bezit te krijgen is het noodzakelijk dat jij je eigen wallet in bezit hebt, zie dit als een soort bankrekening.

Afhankelijk van hoe goed beveiligd jij je wallet wil hebben zijn er verschillende opties met verschillende beveiligingsniveaus. Nu neig je al snel naar de aller veiligste maar optimale veiligheid komt ook met een stukje onhandigheid, zie het als extra sloten op je deur, het kost extra tijd om binnen te komen of in dit geval bij je bitcoins te komen.

Sommigen zijn vergelijkbaar met je eigen bankrekening en andere met een traditionele lederen portemonnee, terwijl sommige zelfs militaire bescherming bieden.

De belangrijkste opties zijn:

  1. een software portemonnee opgeslagen op de harde schijf van uw computer
  2. een online, web-based service
  3. een hardware wallet

Allemaal hebben ze voor en nadelen: als je lokaal een wallet op uw computer opslaat, zorg er dan voor dat je regelmatig een backup maakt. En online webportefeuilles maken gebruik van verschillende mate van beveiliging tegen hackers, van redelijk goed (multi-factor authenticatie) tot vrij slecht (login en wachtwoord). Het kan echter voorkomen dat een site gehackt wordt of niet meer toegankelijk is.

Online wallets

Als je nieuw in de bitcoin business bent en op zoek bent gegaan naar een wallet heb je vast al een hoop opties voorbij zien komen. Een online wallet is vooral erg handig als je vaak en veel transacties doet. Laat je echter je bitcoins lang staan of zie je het als een investering kun je wellicht kijken naar andere opties.

Coinbase is een populaire portemonnee en vraag/aanbod site waar je bitcoins kan kopen/verkopen en je wallet kan bewaren. Het bedrijf heeft web- en mobiele apps. Coinbase is beschikbaar voor de nederlandse markt, maar niet anoniem. Je zult wel je gegevens moeten invoeren.




Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*