Mining: hoe werkt dat eigenlijk?

Mining

Veel cryptocoins worden gemined en daar is op dit moment behoorlijk wat over te doen. Hoewel we totaal geen verstand hebben van hoe dat minen in zijn werk gaat, willen we een graantje van die goudkoorts meepikken. Een verslag van een bijzonder kort mining-avontuur.

Digitale munten moeten worden gemined. We hadden gehoord dat daar heel veel geld mee te verdienen zou zijn. Dus in al onze naïviteit hebben we onze I7-desktop met grafische kaart van niks ingezet om steen-stinkend-rijk te worden. Dat viel vies tegen. Maar we hebben er wel veel van geleerd en dat deelt Cryptozine.nl graag met je.

Wat is minen?
Om te begrijpen waar het om gaat, leggen we je eerst uit wat mining precies is. In een blockchain vervangt een netwerk van computers de tussenpersoon. En dus gaat ook dat netwerk van computers op zoek naar de codes die nodig zijn om de berekeningen te maken die daarvoor nodig zijn. Kort gezegd: je zet je computer in om de moeilijke puzzels die leiden tot zo’n berekening op te lossen. Als je mazzel hebt, los je zo’n berekening op en krijg je daarvoor betaalt in de valuta van de blockchain. Wisten wij veel dat je daar een zware grafische kaart voor nodig hebt, maar daarover later meer.

Pools
Cryptomunten minen is onregelmatig werk. Soms los je drie berekeningen op in een paar minuten en de andere keer kan het uren tot dagen duren voordat je de volgende vindt. Om dat risico te spreiden zijn er pools opgericht. Als je aansluit bij zo’n pool, wordt gekeken hoeveel rekenkracht je in een pool inbrengt. De opbrengsten worden dan naar rato verdeelt. Wil je niet te veel risico lopen, dan is het aanmelden bij zo’n pool een absolute must.

Op avontuur
Minen is een hype en met hypes is te verdienen. Dus zonder enige belemmering van kennis gaan we aan de slag. Ons mining-avontuur begint met het zoeken van informatie over minen. Gelukkig zijn er veel sites die je verder kunnen helpen. Bitcoinmining.nl is een website die heel duidelijk uitlegt hoe het delven van Bitcoins in zijn werk gaat. Voor andere cryptocoins kun je bijvoorbeeld terecht op Lifewire. Daar lopen we direct tegen een ieniemienie probleempje aan. Volgens de site kun je een investering van 1.000 dollar aan hardware in een maand of 18 terug verdienen. Maar dat was niet de bedoeling! De twijfel slaat toe. Zou onze computer wel goed genoeg zijn voor het minen van cryptocoins.

Calculators
Gelukkig bieden calculators uitkomst. Via die rekenhulpen kun je ongeveer uitrekenen wat je winst of verlies zou zijn in de huidige situatie. Je kunt allerlei variabelen invullen. Je stroomverbruik, investeringskosten en je te verwachten hashrate. Hashrate? Na wat uitzoekwerk komen we erachter wat dit is. Je hashrate geeft aan hoe snel je coins kunt minen. Hoe hoger dat getal, hoe sneller je cryptocoins kunt delven. Let wel even op, want per munt kan de eenheid enorm verschillen en is bovendien vooraf lastig in te schatten. Trouwens, er is nog een dingetje waar je rekening mee moet houden. De meeste rekenhulpen gaan uit van de huidige moeilijkheidsgraad. Één probleem: in de meeste gevallen wordt het steeds moeilijker om de berekeningen te maken, waardoor je met dezelfde apparatuur steeds minder cryptomunten mined. Daarmee loopt je winst dus terug, tenzij de koers van de betreffende munt stijgt. Goede rekenhulpen zijn Cryptocompare, Whattomine en CoinWarz. Onze setup doet het niet al te best in de calculators, maar we geven niet op!

Muntkeuze
De volgende stap is het kiezen van een munt. Natuurlijk kun je alle rekenhulpen invullen, maar makkelijker is het om naar een vergelijkingssite te gaan. Op CoinWarz is op een rij gezet welke munten op dat moment het beste renderen voor een gemiddelde setup. Dat kan van dag tot dag wisselen door veranderde koersen en moeilijkheidsgraden. Bij ons staat de Tekcoin met meer dan 200 dollar per dag bovenaan. Op de tweede plek staat Verge met een schamele 16 dollar. Maar ja, wij hebben thuis geleerd dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn dat het vaak ook is. Dus eigenwijs als we zijn kiezen we voor Verge.

Poolkeuze
De volgende stap is de keuze voor wel of geen pool. We hebben eerder al uitgelegd waarom het handig is om voor een pool te gaan en dat doen we dan ook. Maar waar vind je zo’n pool? De website van Verge biedt uitkomst. Daar staan alle pools van Verge-miners netjes gelinkt. We bezoeken alle pools en de keuze maken we op gevoel. De site van TheCoin.pw ziet er het beste uit, dus die moet het dan maar worden. Bovendien leggen ze heel goed uit hoe je aan de slag kunt, dus dat is mooi meegenomen voor nitwits als ons. Dat er nog een enorm verschil zit in de scripting van de pool weten we dan nog niet en laten we maar even links liggen. Hadden we dit artikel maar even gelezen…

Installatie en minen
Eenmaal aangekomen op TheCoin.pw gaat het retesnel. We melden ons aan en binnen notime hebben we een account. Daarna gaan we naar de pagina met uitleg over hoe je daadwerkelijk gaat minen. Dat blijkt behoorlijk eenvoudig. We downloaden BFGMiner en voeren alle codering in die we terugvinden op de pagina van TheCoin. Bij het invoeren van de opdrachtregel zijn we nog even aan het rotzooien met het verschil tussen Weblogin en Workername, maar ook dat lost zich snel op. We waren vergeten dat je binnen je account nog een Workername aan moet maken, zodat je onder hetzelfde account meerdere miningopdrachten tegelijkertijd kunt uitvoeren. We passen de code aan en betreden de pool. Vervolgens moeten we het programma nog wel even vertellen dat ‘ie zelf moet detecteren met welke processoren hij aan de slag gaat, maar ook dat wijst zich vanzelf. We drukken op enter en onze computer begint bijna op te stijgen, zoveel geluid produceert ‘ie. Kortom: hij is aan het werk en het cashen kan beginnen.

De tegenvaller
Rustig leunen we dromend van snelle auto’s en parelwitte stranden achterover om te kijken wat er gebeurt, maar na een uur ronken en stomen hebben we nog steeds niets gemined. Dat gaat niet goed! Onze snelheid is 0.0KH en alles onder de 1MH is al behoorlijk weinig. Toch nog maar eens wat artikelen lezen. En dan pas komen we erachter dat minen met enkel je CPU niet meer gaat werken in deze tijd. Je hebt minimaal één stevige videokaart met een GPU van een paar Gig nodig. En daar is zoveel vraag naar dat ze zijn uitverkocht of bijna niet te betalen.

Verder onderzoek leert dat er via Marktplaats veel tweedehands Mining Rigs te koop zijn. Maar daar moet je wel diep voor in de buidel tasten. Daarom één advies: reken voordat je zo’n apparaat aanschaft dit nog eens heel goed door.

Mooie ontdekkingsreis
Onze teleurstelling heeft plaats gemaakt voor een realistisch besef. Miners zullen we nooit worden, maar het was zeker leuk om het eens te proberen.




Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*