Hoe blockchain onze toekomst drastisch zal veranderen

Stel je een bedrijf voor zonder ook maar één man personeel, zonder een management, zelfs zonder een product. Een bedrijf dat alleen maar bestaat uit computercode. Dit bedrijf bestaat nu nog niet maar zal in de toekomst onze wereld drastisch gaan veranderen. Na dit artikel weet je meer over smart contracts en de ongekende, grenzeloze toekomst die ons te wachten staat.

Decentralised Autonomous Organization (DAO)

De komst van blockchain techniek maakt het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om grote organisaties op te zetten die gedistribueerd functioneren. Dit is nog nooit gedaan en bied bijna oneindig veel mogelijkheden. Voor de komst van blockchain waren we al een eind op weg, bedrijven als YouTube mixen de ‘oude stijl’ van een centraal orgaan voor management met de een gedecentraliseerde gebruikersgroep die content genereren. Een DAO werkt met computercode die de regels volgt en beslissingen neemt in plaats van een centraal management aan de top van een organisatie. Bij een DAO zullen de mensen deelnemen in het gedecentraliseerde netwerk en samen de regels opstellen, overeenstemming bereiken en als resultaat iets opleveren dat we ‘smart contract’ noemen. Waar het op neer komt is een set regels in de computer die later als het nodig is uitgevoerd zullen worden. Met andere woorden een DAU is te beschouwen als een democratisch bedrijf dat automatisch werk verricht.

Een DAO is een gedecentraliseerd bedrijf dat draait op de blockchain, er is dus geen centraal management voor nodig om te blijven functioneren. Het zal autonoom beslissingen nemen. En de code zal transacties en beslissingen uitvoeren.

Hoe zal een wereld met smart contracts eruitzien?

Stel in de toekomst, als de blockchain gemeengoed is geworden, wil je een gebruikte auto kopen, een Tesla Model 3. In de huidige tijd zal je daarvoor naar een dealer moeten gaan of een particulier verkoper. Zal zelf uit moeten zoeken of de details kloppen en dat de geschiedenis van de auto ook klopt met hoe het jou verkocht wordt. Daarna onderhandelen met de verkoper, geld van de bank afhalen, de auto betalen en een berg papierwerk in orde maken. Dan ben je eindelijk in het bezit van je auto.

Met de blockchain en een smart contract zal dit in enkele ogenblikken geregeld zijn. De auto zal bekend zijn in de blockchain, waardoor je direct weet dat de details van de auto kloppen want vertrouwen is in het systeem geprogrammeerd. Je koopt de auto met een cryptomunt die gekoppeld is aan je bankrekening en het eigenaarschap wordt overgezet op jouw naam. Alle details en het eigenaarschap wordt binnen enkele minuten verwerkt door de blockchain en waarin nu staat verwerkt dat jouw identiteit op de blockchain de eigenaar is van deze auto. Wereldwijd wordt de blockchain geüpdatet en iedereen weet dat de auto verkocht is aan jou. Je zou dit zelfs nog een stap verder kunnen nemen met bedrijven zoals AirBnB: alles wordt binnen de blockchain verwerkt zoals de boeking, de betaling en klantbeoordelingen.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn

Er zijn nog een paar hordes te nemen voordat de wereld zal kunnen functioneren op de blockchain. Zoals malafide smart contracts, deze zouden zo ontworpen kunnen worden dat ze het hele systeem overhoop halen. Of als een programmeerfout in het ontwerp is gekomen kan dit voor enorme chaos zorgen. Een ander probleem tijd. Alles dat in de blockchain wordt vastgelegd staat daar voor altijd. En dit strookt met de wens en roep om privacy en het recht om vergeten te worden. Suggestie is dat er entiteiten zullen komen genaamd ‘oracles’ deze mensen hebben speciaal gezag om wijzigingen in de blockchain uit te kunnen voeren.

Een afsluitend woord over blockchain

Als we het over blockchain en DAO hebben zijn we nu in een fase van het blockchain systeem vergelijkbaar met 1993 toen het Internet door Bill Clinton werd geopend. Daarvoor was het internet alleen open aan onderzoekinstituten, overheden, defensiebedrijven. Wie had toen gedacht dat we bedrijven als Google en Amazon zouden krijgen. Al die bedrijven hebben de mogelijkheid van het internet gezien en bedacht ‘hoe kan ik gebruik maken van deze techniek?’ Geen idee wat hele slimme PhD studenten in de toekomst zullen doen, waar zullen ze de blockchain of DAO voor gaan gebruiken. Waar zal die student vandaan komen? Wie weet wat iemand in de toekomst voor slims verzinnen waar we deze techniek voor kunnen gebruiken. Er zullen slimme mensen zijn die iets verzinnen en andere daarna denken ‘wauw, hier wil ik deel van uitmaken’.

Dus hoewel blockchain niet direct zichtbaar is en vooral onder de radar blijft bij het grote publiek in tegenstelling tot artificial intelligence wat wordt gezien als het volgende wonder zal blockchain vele stappen mogelijk maken. Het is de volgende grote step voor het internet en zal de wereld veranderen als het gaat over vastleggen, organiseren en beheren. Uiteindelijk zal de toekomst een combinatie worden van artificial intelligence én de blockchain.

Wat denk jij? Zie je uit hoe deze techniek de wereld zal veranderen? Of heb je er twijfels bij? Deel je gedachten hieronder
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*