Hoe werkt een crypto-exchange?

Crypto-exchange

Om te kunnen handelen in cryptocoins kun je terecht bij een crypto-exchange. Maar wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat dan? Een korte uitleg.

Je kunt cryptocoins niet kopen en verkopen op normale beurzen. En ook bij handelaren kun je ze weliswaar omruilen voor echt geld, maar er zijn er maar weinig bij wie je bijvoorbeeld Bitcoins voor Litecoins kan omruilen. Als je dat toch wilt, moet je je heil zoeken bij een crypto-exchange. Die werken vrijwel hetzelfde als een normale beurs, alleen kun je er alleen maar cryptocoins verhandelen. Er zijn er inmiddels zo’n 45. Een lijst is hier te vinden.

Een exchange kiezen
Voordat je gaat handelen op een beurs, zul je eerst Bitcoins aan moeten schaffen. Hoe je dat doet, hebben we je in dit artikel proberen uit te leggen. Zodra de Bitcoins in jouw persoonlijke Wallet zitten, kun je aan de slag. Bedenk eerst welke munten je aan wilt schaffen en check via Coinmarketcap.com via welke exchanges deze verhandelbaar zijn. Dat doe je door op de munt van je keuze te klikken en dan te kiezen voor markets. Je ziet direct een lijst met beurzen waar de afgelopen uren is gehandeld in deze specifieke cryptocoin. Het kan slim zijn om een paar beurzen met elkaar te vergelijken. Vooral op het vlak van fees, de opslag die je per transactie betaalt om te kunnen handelen op de beurs, kan er veel verschil zijn.

Aanmelden
Als je een exchange hebt uitgekozen, dan ga je naar de site van de betreffende cryptobeurs. Daar moet je vervolgens een account aanmaken. Bij de ene exchange is dat makkelijker dan bij de andere en vaak moet je laten verifiëren dat jij degene bent die daadwerkelijk het account aanmaakt. Meestal doe je dat door het mailen van je identiteitsbewijs, of via een SMS-code. Het wijst zich doorgaans vanzelf. Ben je eenmaal aangemeld en ingelogd, dan krijgen we de volgende stap. Je zult Bitcoins naar je account in de Exchange over moeten maken. Daarvoor ga je naar je Wallet in de exchange en kies je voor de optie deposit bij de Bitcoins. Je krijgt een adres te zien, waar je Bitcoins naar toe over kunt maken. Voer dat adres in de Wallet op je computer in en geef aan hoeveel Bitcoins je over wilt maken. Ons advies is om te beginnen met een heel klein bedrag én meermaals te controleren of het adres klopt. Gewoon om even te testen of je snapt hoe het werkt en of alles goed gaat. En besef: het overmaken van Bitcoins kan tot twee uur duren. Dus: geduld!

Handelen
Als de bitcoins eenmaal in jouw Wallet op de exchange staan, kun je gaan handelen. Kies daarvoor de munt van je keuze. Je kunt daar aangeven hoeveel en tegen welke prijs je de cryptocoins aan wilt schaffen. Daarbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de opties last, bid en ask. Als je kiest voor last, dan biedt je de laatste prijs waarvoor de betreffende cryptomunt van eigenaar is gewisseld. Kies je voor bid, dan biedt je de laatst geboden prijs en ga je voor de ask-optie dan biedt je direct de laatste vraagprijs op de markt.

Wallets
Als je order is binnengekomen, dan is het wachten totdat iemand bereid is zijn munten van de hand te doen voor de prijs die jij geboden hebt. Als dat is gebeurd zie je in de Wallet op de exchange de munten verschijnen. Je kunt de cryptocoins bij de exchange laten staan, zodat je er snel en makkelijk mee kunt handelen. Je kunt ze ook tegen een kleine vergoeding weer overmaken naar een Wallet op je computer. Vrijwel alle munten bieden een te downloaden portemonnee die je op je computer kunt opslaan. Voordeel daarvan is dat je zelf de controle over jouw munten hebt en ze niet via een hack bij een exchange gestolen kunnen worden. Dat gebeurde ooit bij Mount Gox, waar dieven zo’n 850.000 Bitcoins buit maakten.

Blijf goed opletten
De hierboven beschreven manier is de redelijk standaard manier waarop exchanges werken. Uiteraard kan dit per cryptobeurs verschillen. Lees daarom altijd goed de handleidingen en FAQ-pagina’s door en vraag het bij twijfel aan de helpdesk of een cryptocoin-forum.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*