Hoezo is bitcoin een bubbel? Dat meet je toch gewoon?

Hoe weet je of de koers van een bitcoin te hoog, te laag of juist normaal geprijsd is? Ja het is een kwestie van vraag en aanbod. “Wat een gek ervoor geeft.” Maar dan nog weet je niet of de prijs redelijk is. Ter vergelijking de prijs van een aandeel: bij aandelen spreekt men ook over te dure of ondergewaardeerde aandelen. Dit heet de koers/winst-verhouding en hierbij wordt de koers van het aandeel gedeeld door de winst per aandeel. De uitkomst gebruiken beleggers als indicatie om te bepalen wat de potentie van het aandeel is richting de toekomst.

Het idee achter NVT ratio

Bitcoin en ethereum maken geen winst zoals een bedrijf dat doet dus is er gezocht naar een alternatief om de realistische waarde van deze munten vast te stellen. Omdat bitcoin in essentie een betaalmethode is en een bewaarplaats van waarde, is het geld dat door het netwerk stroomt te vergelijken met de waarde van het netwerk. En zo ontstaat de NVT ratio. NVT staat voor Network Value to Transactions Ratio. En wil zoveel zeggen als ‘de verhouding tussen de de waarde van het gehele netwerk ten opzichte van de hoeveelheid geld die door het netwerk heen stroomt’.

Zoals te zien in bovenstaande plaat is de hoeveelheid overdracht van waarde in lijn met de totale waarde van de blockchain. De gele lijn is de totale waarde van het netwerk en de grijze lijn is de som van de dagelijkse transacties.

Bitcoin NVT waarde bepalen

Door nu een deling te maken tussen het bedrag van de totale waarde van het netwerk en de som van alle transacties binnen het netwerk ontstaat de NVT ratio. Hieronder een historische grafiek van bitcoin’s NVT ratio. Een real-time interactieve grafiek is beschikbaar via woobull.com.

Te zien is dat in de meeste gevallen de bruine onderste lijn schommelt tussen de grofweg 50 en 100 punten. Alles boven de 100 punten duidt op een onbalans en kan een indicatie zijn voor een bubbel cq correctie van de bitcoin prijs.

Samenvattend

De netwerkwaarde is de totale waarde van alle tokens die in omloop zijn.
De transactiewaarde is benadering van de som van alle transacties binnen het netwerk.
NVT=Netwerkwaarde / Transactiewaarde

Vuistregel is: hoe lager de NVT hoe goedkoper de munt.

Bekijk nu zelf bovenstaande grafiek live om vast te stellen hoe groot de ‘bubblefactor’ van bitcoin is: http://charts.woobull.com/bitcoin-nvt-ratio/

Ook voor andere munten is een NVT grafiek beschikbaar via https://coinmetrics.io/nvt/
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*