Is In-Browser Cryptomining het perfecte alternatief voor advertenties?

Een website onderhouden en draaiend houden kost geld, veel sites gebruiken advertenties om inkomsten te genereren. Deze advertenties kunnen soms als vervelend ervaren worden, hoe mooi zou het zijn om een website te kunnen sponsoren zonder vervelende advertenties te ervaren. Er is nu een nieuw alternatief: In-browser Cryptomining

Wat is CryptoMining?
Veel cryptocurrencies draaien om het proof-of-work concept. Dit is een keten van verschillende computers welke complexe vergelijkingen oplossen om zo een blockchain te onderhouden. Een universeel grootboek wat crypto-transactiegegevens opslaat en bijhoud welke voor iedereen inzichtelijk is. Cryptomining wordt meestal uitgevoerd door grote serverfarms of speciale mining rigs en ze worden beloond voor hun bewijs van werk met crypto betalingen.

Met In-Browser cryptomining wordt wanneer mensen een website bezoeken, een script gedraaid in hun internetbrowser welke een deel van de computers CPU kracht gebruikt om cryptocurrency te minen.

Het bedrijf Coinhive heeft zo’n script gemaakt op basis van javascript en deze kan gebruikt worden om Monero te minen. Monero is hier met name geschikt voor omdat het minen van Monero ook geoptimaliseerd is voor CPU mining in plaats van GPU mining. Het is echter wel zo dit niet geschikt is voor iedere website, de hashrate per gebruiker is minimaal en alleen als er veel gebruikers van de website gebruik maken wordt het rendabel. Daarnaast is ook de tijd belangrijk, hoelang blijft een gebruiker op de site, hoe langer hoe meer mining.

Inmiddels heeft The Pirate Bay 24 uur een test gedraaid met het miningscript om wellicht op termijn de advertenties te kunnen vervangen.

Naast het minen op de website zelf is het ook mogelijk om captcha mining in te zetten per capthca wordt een kleine berekening doorgevoerd en hiermee worden inkomsten gegenereerd. Zo ga je spam tegen en wordt er ook nog wat verdient. Hetzelfde concept kan ook gebruikt worden met een shortlink, voor je doorverwezen wordt er eerst een paar seconden cryptomining gedaan via je browser.

Als een webontwikkelaar en een internetgebruiker komen er een aantal voor- en nadelen voor deze nieuwe technologie:

Voordelen
Onopvallende manier voor ontwikkelaars om hun webpagina te verdienen
Maakt gebruik van niet in gebruik zijnde CPU en computerkracht die anderszins inactief zou zijn geweest
Echte tastbare uitbetalingen voor ontwikkelaars

Nadelen
Publieke opinie
Het is al gebruikelijk en noodzakelijk voor webontwikkelaars om JavaScript-scripts op hun webpagina’s te laten draaien en dat is precies wat inbrowser cryptomining is.

Toch vinden veel gebruikers het wellicht geen fijn idee dat hun computer wordt gebruikt om cryptocurrency te minen. Zeker mensen die minder van mining weten kunnen dit beangstigend vinden.

Javascript blokkerende software
Net als bij de adblockers, is er een overvloed aan software beschikbaar voor het blokkeren van scripts die op webpagina’s draaien Binnen een uur na de ontdekking dat het script draaide op de website van de piratebay, stond het script al op verschillende zwarte lijsten.

Elektriciteit / Hardware Afbraak
Als je CPU meer moet werken gaan de belasting hiervaan omhoog, dit zorgt voor meer energieverbruik en een kortere levensduur van de CPU.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*