is Noord-Korea gestart met bitcoin mining?

Noord-Korea Bitcoin Mining

Onlangs is naar voren gekomen dat iemand in Noord-Korea is gestart met het op grote schaal ‘mijnen’ van bitcoin. Vanaf 17 mei is een grote mining faciliteit in Noord-Korea in gebruik genomen. Voor deze datum was er al een minimale mining activiteit zichtbaar in het land.

Deze website schrijft “voor die dag was er nauwelijks activiteit waarneembaar van nodes, faciliteiten of protocollen. Maar vanaf 17 mei is de activiteit enorm toegenomen. Van niets naar honderden per dag.”

De Noord-Korea Wannacry Ransomware samenloop

De website kwam met een interessante theorie waarom Noord-Korea gestart zou zijn met het mijnen van bitcoin. Ze legden het verband tussen de startdatum van het bitcoin mining netwerk en de tijdline van de Wannacry ransomware aanvallen wereldwijd in mei. De ransomware heeft in de periode effectief meer dan 75.000 bedrijfscomputers over de hele wereld verspreid versleuteld met de vraag bitcoin te betalen om weer toegang tot de bestanden te krijgen.

Waarschijnlijk heeft Noord-Korea hun bitcoin mining netwerk opgezet om zo bitcoin activiteit binnen het land te genereren. Hierdoor kunnen ze onopvallend bitcoin transacties uitvoeren en toch nog hun betrekking met het virus ontkennen.

Deze theorie is niet de enige mogelijkheid waar over het Wannacry virus berichten de Financial Times en ander media. Zo zou het kunnen dat de software welke een NSA exploit misbruikt gelinkt kan worden aan de Shadow Brokers groep. In dit scenario is er geen directe connectie duidelijk tussen Nord Korea en het Wannacry virus behalve dat wat geschreven wordt door Recorded Future. In ieder geval kan vastgesteld worden dat iemand of een instantie in Noord Korea op grote schaal is gestart met een bitcoin mining faciliteit.

Wie zorgt er voor het Noord-Korea Bitcoin mining project?

Er is veel speculatie wie het netwerk draaiend houdt maar Recorded Futhure suggereert dat het waarschijnlijk de overheid is. Hun website vermeld:

“Het is niet duidelijk wie het bitcoin mine netwerk in Noord-Korea beheert. Echter, gezien de de beperkte publieke IP-nummers die voor Noord-Korea beschikbaar zijn en de beperkte hoeveelheid aan computers in het land, is het niet te verwachten dat een dergelijke grote operatie en inzet van rekenkracht uitgevoerd kan worden buiten de regie van de overheid”

Daarnaast is toegang tot het internet vrijwel onmogelijk voor de gewone man in Noord-Korea. De overheid voorziet geen internettoegang aan de grote massa behalve aan slechts enkele hooggeplaatste militairen en overheidsbekleders. De meeste mensen kunnen slechts sporadisch op het landelijke intranet, dit netwerk kent slechts een handjevol websites. Dit is een andere reden waarom het zeer waarschijnlijk de overheid is in Noord-Korea die het bitcoin netwerk beheert. Op dit moment weet niemand het zeker.

Geloof jij dat de overheid van Noord-Korea bitcoin mined? Waarom denk jij dat ze bitcoin minen?

 
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*