
De wereld van cryptomunten raakt ook bekend in de Hofstad en er worden dan ook al kamervragen vragen gesteld aan minister van financiën Dijsselbloem. Aanleiding is het bericht ‘AFM waarschuwt voor cryptocurrencies als bitcoin en ethereum’.
Eerder publiceerde de AFM een artikel waarin zij aangeven dat de enorme groei van cryptomunten doet denken aan de internetzeepbel. Zeker omdat een groot deel van de ‘cryptovaluta’s’ hun waarde aan de reële economie nog niet heeft bewezen. Toch blijft er geld de markt van digitale munten in stromen. Al vanaf het begin van het jaar groeit de totale marktwaarde van alle cryptomunten bij elkaar maandelijks met ruim 5 miljard (link). Mensen stappen in de cryptovaluta om snel veel geld te verdienen. Zonder zich verder in de materie te verdiepen of ervaring met beleggen te hebben. Het verleden leert dat wanneer een investering of belegging de massa bereikt het hoogtepunt al bereikt is en de kans op instorten groter en groter wordt.
Te lezen is dat kamerleden Leijten en Hijink (beiden SP) kamervragen stellen aan de minister van financiën. Hoewel de antwoorden hierop enigszins bij elkaar gegoogeld lijken is wel duidelijk dat ook de Nederlandse overheid de wereld van cryptomunten aan het volgen is. Tot nu toe vooral in het kader van terrorismefinanciering en witwaspraktijken.
Zo wijst de AFM en de ECB erop dat dat virtuele valuta, waaronder bitcoin, niet valt onder een depositogarantiestelsel of onder welke vorm van financieel toezicht dan ook. De hoge volatiliteit en het uitkomen van alsmaar nieuwe munten maken de crypto wereld zeer speculatief. De overheid maakt zich echter geen zorgen over een potentiële crash van de virtuele valuta, deze vormt nu geen systeemrisico in Nederland. “De maatschappelijke gevolgen van een eventuele crash van één of meerdere virtuele valuta zullen in Nederland beperkt zijn. Recente koersdaling van Bitcoin en Ether in juni 2017 , waarbij beide virtuele valuta in enkele dagen 20% minder waard werden, had dan ook geen gevolgen voor de reguliere geldmarkten.” Aldus de reactie van Minister Dijsselbloem wel wordt vermeld “De gevolgen van een forse koersdaling zullen wel voelbaar zijn voor houders van virtuele valuta, aangezien zij de waarde van hun inleg in de desbetreffende valuta zullen zien dalen.”
Meer controle door de overheid
De overheid wil meer controle krijgen op het gebruiken van virtuele valuta voor witwaspraktijken en terrorismefinancieren. Hiertoe zullen in de toekomst mogelijk platforms voor het omwisselen van zogenaamde custodian wallet providers verplicht worden om cliëntenonderzoek te verrichten en om ongebruikelijke transacties te melden bij de Financiële inlichtingen eenheid (FIU).
Wat is een custodian wallet provider?
Een custodian wallet provider levert een ‘virtuele valuta wallet’ (bewaar-portemonnee). Dit is een middel voor het aanhouden, bewaren en overmaken van virtuele valuta, zoals bijvoorbeeld bitcoins. Een custodian wallet provider houdt de virtuele valuta voor haar klant aan en draagt doorgaans zorg voor de beveiliging van transacties. De dienstverlening van een custodian wallet provider maakt het voor gebruikers eenvoudiger om transacties met virtuele valuta te verrichten.
We zullen de ontwikkelingen blijven volgen. Hoe denk jij erover? Zal de overheid grip kunnen krijgen op de digitale valuta en vind je dat goed of juist niet? Laat je reactie achter onderaan dit bericht.
Laat een reactie achter