Piraten kapen jouw processor om bitcoin te minen

Eerst was het The Pirate Bay, daarna Showtime en zelfs software als U-torrent, allemaal maakten ze op de achtergrond gebruik van gebruikers hun computer om stiekem processorsnelheid te gebruiken en daarmee cryptomunten te minen als een alternatieve bron van inkomsten.

Ontevreden piraten

Hoewel The Pirate Bay een redelijk bekende website is, heeft deze site moeite om voldoende inkomsten te generen op de klassieke manier. Adverteren op de site wordt nauwelijks gedaan vanwege de aangeboden content en daarom, zo lijkt het, zijn de beheerders op zoek gegaan naar alternatieve bronnen. Waarbij de voorkeur lijkt te liggen op het minen van cryptomunten. Echter viel dit niet in goede aarde bij de bezoekers die hun CPU gebruik drastisch zagen pieken bij een bezoek aan de website.

Gewoon een testje

Torrentfreak is een website voor alle info over Torrents en wist als eerste de claim van mining is te adresseren richting de The Pirate Bay. De reactie daarop was dat het slechts een test was welke hooguit 24 uur zou duren.

Ondanks het antwoord van The Pirate Bay, zijn er nog steeds onbeantwoorde vragen, en daarnaast is de voor de hand liggende vraag gerezen of mining op een dergelijke manier gereguleerd zou moeten worden. Moeten we dit met z’n allen wel willen?

Cryptomunten en nieuwe ontwikkelingen en varianten in de vorm van een ICO, zijn onlangs onder streng toezicht geplaatst in onder andere China waar zelfs crypto wisselkantoren moesten sluiten.

Dit ‘gebruiken’ van bezoekers en hun CPU-power lijkt ethisch verkeerd te zijn – zelfs als het door een piraten website wordt gedaan. Zodoende zou er een vorm van beleid moeten komen wie waarmee cryptomunten kan en mag minen of een vorm van sanctie tegen beheerders die zich niet aan een gedragscode houden.

Als het gebruik en de handel van cryptomunten wordt gereguleerd, zou mining daarvan dan ook niet aan een soort van wetten en regels moeten worden gebonden?

Er zal op termijn een oplossing moeten komen in de vorm van regelgeving of het stellen van kaders, anders zullen er mensen onbeschermd achterblijven en worden blootgesteld aan potentiële misbruikpraktijken. Zoals partijen die al dan niet ongewenst je CPU ‘lenen’ om een paar virtuele munten te verdienen.

Hoe kijk je tegen deze kwestie aan? Vind je het goed, zoals je cookies van een site accepteert en advertenties tolereert mag minen ook want daar help je de website mee voortbestaan? Of vind je het een inbreuk op jouw computer en tolereer je dergelijke stiekeme praktijken niet? Geef jouw mening in een reactie hieronder.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*