Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitale valuta, hij wordt elektronisch gecreëerd en beheerd. Niemand heerst over het. Bitcoins worden niet afgedrukt, zoals dollars of euro’s. Ze worden geproduceerd door mensen (en steeds meer bedrijven) die computers over de hele wereld runnen, met behulp van software die wiskundige problemen oplost.

Bitcoin is het eerste het eerste voorbeeld van een groeiende categorie geld, bekend als cryptocurrency.

Wat maakt het anders dan normale valuta’s?

Bitcoin kan worden gebruikt als elektronisch betaalmiddel. In die zin is het vergelijkbaar met de conventionele dollars, euro’s of yen, die ook digitaal verhandeld worden.

Het belangrijkste kenmerk van bitcoin, en waarin het verschilt van conventioneel geld, is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling beheert het bitcoin-netwerk. Dit betekent dat geen enkele grote bank of overheid het geld kan reguleren.

Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta. Bitcoins zijn digitale munten die je over het internet kan versturen. In tegenstelling tot andere alternatieven hebben bitcoin een aantal voordelen:

  • Bitcoins worden direct van persoon naar persoon overgemaakt via het internet. Zónder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of een centrale tegenpartij.
  • Hierdoor zijn de kosten voor een transactie veel later.
  • Je kan bitcoin in elk land gebruiken.
  • Er kan geen beslag worden gelegd op je account en deze kan niet bevroren worden.
  • Er zijn geen algemene voorwaarden of rechterlijk willekeurige regels.

Wie is de uitvinder?

Een software ontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto bedacht bitcoin, het werd een elektronisch betalingssysteem wat gebaseerd was op wiskundig bewijs. Het idee was om een munt te ontwikkelen welke onafhankelijk is van een centrale autoriteit. De munt moest, min of meer direct, elektronisch overdraagbaar zijn, met zeer lage transactiekosten.

Wie print de bitcoin?

Niemand. Deze valuta wordt niet fysiek afgedrukt door een centrale bank. Geen enkele instantie kan achter de schermen zijn eigen regels maken over de bitcoin. ‘Normale’ banken kunnen gewoon meer geld produceren om de nationale schuld te dekken en daardoor hun valuta te devalueren voor economisch gewin.

In plaats daarvan wordt bitcoin digitaal gemaakt, door een gemeenschap van mensen waaraan iedereen kan meedoen. Bitcoins worden ‘gemijnd’, met behulp van computerkracht.

Dit netwerk verwerkt ook de transacties die zijn gemaakt met de virtuele valuta, waardoor Bitcoin in feite een eigen betalingsnetwerk heeft zonder tussenkomst van banken of derden.

Dus er kunnen niet een onbeperkt aantal bitcoins worden uitgeven?

Dat is juist. Het bitcoin protocol – de regels die bitcoin maken wat ze zijn – zeggen dat er slechts 21 miljoen bitcoins door ‘mijners’ kunnen worden gemaakt. Deze munten kunnen echter worden verdeeld in kleinere delen (de kleinste deelbare hoeveelheid is honderd miljoenste van een bitcoin en heet een ‘Satoshi’, naar de oprichter van bitcoin Satoshi Nakamoto).

Waar is bitcoin op gebaseerd?

Conventionele valuta is gebaseerd op goud of zilver. Maar bitcoin is niet gebaseerd op goud maar gebaseerd op wiskunde.

Over de hele wereld gebruiken mensen softwareprogramma’s die een wiskundige formule volgen om bitcoins te produceren. De wiskundige formule is vrij beschikbaar, zodat iedereen het kan controleren.

De software is ook open source, wat betekent dat iedereen er naar kan kijken en het onderzoeken om ervoor te zorgen dat het doet waar het voor is bedoeld.

Bitcoin veranderd de financiële transacties zoals het internet de manier van uitgeven, delen en publiceren veranderde. Als iedereen toegang heeft tot een globale markt zullen geweldige ideeën ruimte krijgen om te ontstaan.




Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*