Wat is een Mining Pool?

Als je ons artikel hebt gelezen Wat is blockchain? weet je dat een bitcoin miner een machine is om blocks te vinden.

Miners zijn veel slimmer en sneller als ze samenwerken in de zoektocht naar een block. Dit is de reden waarom bedrijven (en individuen) een zogenaamde mining farm bouwen. Op een mining farm werken vele machines gelijktijdig aan het vinden van een block. Eigenaar zijn van al deze hardware is niet altijd financieel even aantrekkelijk. En dat is waarom mining pools interessant zijn.

Door deel te nemen aan een mining pool, kan een mining machine op afstand samenwerken met andere miners om blocks te vinden, deel je samen de inspanningen om een blok te vinden en deel je samen de opbrengsten. De block reward wordt eerlijk verdeeld over de alle betrokken deelnemers, afhankelijk van de bijdragen van individuele miners. Hoe meer rekenkracht een miner heeft, des te meer zal hij uit de pool verdienen. Dit model staat bekend als “pay per share”. De mining pool -of eigenlijk het bedrijf of de beheerder van het netwerk- neemt ook een percentage van alle gegenereerde inkomsten.

Er zijn vele mining pools operationeel. Hou bij het kiezen van een pool rekening met; veiligheid, reputatie en bruikbaarheid allen zijn belangrijke eigenschappen om te overwegen. Communicatie is ook een belangrijk punt, horen wat er speelt en gehoord worden door de deelnemers van de pool.

Een goed voorbeeld van een mining pool is Slush Pool. Op https://slushpool.com/help/ staat enorm veel informatie over Slush Pool en het deelnemen aan een mining pool, overweeg je deel te nemen lees dit dan goed door. Deelnemen is gemakkelijk en een goede keuze voor een beginnende miner. De Slush Pool is de oudste mining pool, deze werd al in november 2010 opgericht en is goed voor ongeveer 2 a 3% van alle blocks. De grootste mining pool op dit moment is de in China gevestigde Antpool (https://www.antpool.com/home.htm) goed voor ongeveer 25% (!) van de blocks. Beide mining pools richten zich op Bitcoins mining maar er zijn ook mining pools voor andere coins zoals Ethereum.

Net als bij de aankoop en verkoop van bitcoin en andere cryptomunten is het belangrijk dat je eerst research en onderzoek doet alvorens je in een minepool stapt.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*