Wat is een Pump & Dump?

Pump & Dump

Erg sjiek is het niet. En ook niet volgens de etiquette van het beleggen in cryptocoins. Maar het gebeurt vaak en veel mensen zijn de dupe. Wat is zo’n Pump & Dump eigenlijk?

Het is een beeld wat je veelvuldig voorbij ziet komen als je langs de wat minder bekende coins surft: korte hevige pieken in de koers. Mazzel als je op tijd koopt en weer verkoopt, maar als je op het verkeerde moment zo’n cryptocoin aanschaft ben je goed de sjaak. Dit is het karakter van een onvervalste Pump & Dump.

Flink kopen en verkopen
Om te begrijpen hoe dit fenomeen werkt, moeten we eerst wat achtergrond schetsen. Als je verder kijkt dan de eerste vijftig cryptocoins op Coinmarketcap dan kom je veel munten tegen met een handelsvolume van minder dan een miljoen dollar. Die munten zijn dus erg volatiel. Als iemand daar flink geld tegenaan smijt, dan kun je de koers behoorlijk beïnvloeden. In cryptoland zwerven veel beleggers rond die in korte tijd veel winst willen maken. Daar maken Pump & Dump’ers gebruikt van. Ze stuwen met flink wat kapitaal zo’n koers snel omhoog, in de hoop dat veel mensen instappen. Vanwege het doorgaans lage volume, schiet de koers van zo’n munt in korte tijd flink de lucht in. Er zijn gevallen bekend van 1000% stijging in minder dan vijf minuten. Op het moment dat de koers volgens een Pump&Dump’er hoog genoeg is, dumpt ‘ie in één keer zijn complete investering. Omdat veel beleggers op dat moment nog denken dat koers blijft stijgen, nemen ze die munten tegen die hoge prijs af. Vaak zie je dat andere beleggers zo’n Pump & Dump op dat moment herkennen, waarna ze direct alle net aangeschafte cryptocoins weer verkopen en de koers in korte tijd weer daalt naar de reguliere prijs.

Veel geld kwijt
Als je mazzel hebt, dan koop je de munt al in het begin van zo’n beweging en verkoop je hem op het hoogtepunt. Helaas zien we veel vaker het omgekeerde. Heel veel beleggers trappen in deze truc en raken zo veel geld kwijt. De laatste tijd zien we ook steeds vaker dat zo’n Pump & Dump georganiseerd wordt. Zo werft Exposure Pumps via Twitter actief deelnemers aan een extreme aan- en verkoop van munten. Daar profiteert ze voornamelijk zelf van. Via het account wordt op een specifiek tijdstip opgeroepen om een specifieke munt via een specifieke exchange aan te schaffen. Driemaal raden wie die munt dan al in grote getale in zijn wallet heeft zitten.

Meedoen aan Pump & Dump’s is riskante business. In een enkel geval zul je er veel aan over houden, maar doorgaans kost het je bakken met geld.
Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*